Produkt dodany do koszyka
Spis treści [ukryj]
Kurnik to dom stworzony dla kur oraz innego drobiu w przydomowych hodowlach. W dzisiejszych czasach domy dla ludzi są przygotowywane na niskie temperatury poprzez ocieplenie budynku. Również kurnik dla kur całoroczny powinien być ocieplony i zabezpieczony przed niskimi temperaturami występującymi w okresie zimowym. Drób wszelkiego rodzaju potrzebuje zimą ciepła, mimo, że ptaki posiadają pióra, chroniące je przed niskimi temperaturami oraz przed ewentualnymi skutkami mrozów czyli chorobami. Z natury kury oraz inny drób nie lubią chłodu ani przeciągów. Kurnik ocieplony to również zaleta w porze letniej, kiedy temperatury są wysokie, a kurnik nie nagrzewa się tak szybko. Ocieplenie kurnika przydomowego może wykonać praktycznie każdy, nie trzeba być kwalifikowanym budowlańcem. Wystarczą chęci oraz kilka podstawowych narzędzi. Następnie należy wybrać odpowiednią izolację do ocieplenia, w zależności od dostępnego budżetu oraz materiału, z którego wykonany jest kurnik. Zanim jeszcze zabierzemy się za ocieplenie kurnika trzeba sprawdzić cały budynek – czy dach nie jest dziurawy, uszczelnić wszelkie uszczerbki i naprawić inne nieprawidłowości.
Spis treści [ukryj]
Optymalną temperaturą, w której nioski znoszą jaja jest 20 st. C. Niestety jak wiemy zimą ciężko jest utrzymać naturalnie taką temperaturę wewnątrz. Odpowiednie warunki w hodowli kur zapobiegają zmniejszeniu nieśności, utrzymując ptaki cały czas w doskonałej kondycji i formie przez cały rok. Przy niskich temperaturach ptaki muszą wykorzystywać całą swoją energię na ogrzanie ciała, nie dysponują już energią na znoszenie jaj. Spada wtedy również ogólna odporność organizmu ptaków, ponieważ swoje zapasy generują na utrzymanie stałej ciepłoty ciała, reszta procesów spada na drugi plan. Dlatego tak ważna jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w kurniku, w miarę możliwości. W okresie zimowym w kurniku temperatura powinna być minimum na poziomie 6 – 10 stopni, jednak optymalną temperaturą wewnątrz kurnika jest zakres 14 – 15 st. C. Odpowiednia izolacja kurnika pozwala na osiągnięcie takiej temperatury zimą, podczas ujemnych temperatur, bez użycia dodatkowych systemów grzewczych możliwe jest uzyskanie takiej temperatury wewnątrz. Co wpływa na temperaturę wewnątrz kurnika?
Istnieje wiele materiałów na rynku, którymi można ocieplić kurnik. Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujemy. Kolejna zależnością, która decyduje jakiego izolatora użyjemy jest materiał, z którego wykonany jest kurnik – murowany, drewniany, blaszany czy stworzony z jakiegoś gotowego kontenera lub przyczepy kempingowej?
Zimą należy również pamiętać o ociepleniu podłoża kurnika. Podłoga w kurniku to w większości betonowa wylewka lub po prostu goła ziemia. Do najtańszej izolacji, a zarazem do najlepszej sprawdzi się po prostu gruba warstwa słomy. Dzięki takiemu rozwiązaniu ptaki będą mieć ciepłe i komfortowe warunki. Jeśli chcemy pewnie zabezpieczyć kurnik warto jednak ocieplić od dołu podłogę w kurniku za pomocą styropianu, a potem przykryć warstwą ściółki w postaci słomy lub specjalnej trociny dla drobiu. Należy pamiętać, że słoma nie może być nieświeża, zamoknięta lub spleśniała, ponieważ jest to siedlisko drobnoustrojów i przyczynia się do wielu chorób, spadku odporności drobiu i zmniejszenia nieśności. Ściółka dla kur ma jednak to do siebie, że niestety zostaje szybko zabrudzona przez drób. Dlatego musi być regularnie wymieniana, ponieważ w grubej warstwie nie wymienianej ściółki mogą rozwijać się i rozprzestrzeniać chorobotwórcze drobnoustroje. Kury mogą grzebać w ściółce, co poprawi jej napowietrzanie. W celu zachęcenia kur do grzebania warto rozsypać na ściółce ziarno, dzięki temu będzie ona cały czas rozgrzebywana i przerabiana.
Kurnik ocieplony i szczelny to nie wszystko co należy spełnić w okresie zimowym, ponieważ mimo niskich temperatur zimą również musi na bieżąco odbywać się wymiana powietrza. Szczelne ocieplenie bez prawidłowej wentylacji może znacznie obniżyć warunki chowu ptaków. Brak wymiany powietrza w kurniku powoduje wzrost szkodliwych gazów, w tym amoniaku, siarkowodoru, dwutlenku węgla oraz pary wodnej. Stałe stężenie toksycznych gazów jest szkodliwe dla zwierząt i przyczynia się do rozwoju groźnych chorób układu oddechowego i innych. Odpowiednia wentylacja to kolejny krok do spełnienia optymalnych warunków do funkcjonowania drobiu w przydomowym kurniku. Kurnik zimą musi być regularnie wietrzony, aby zapobiec skraplaniu się wody do wewnątrz oraz aby zapewnić stały dostęp ptaków do świeżego powietrza. Wentylacja kurniku przydomowym to nic innego jak otwór z kanałem wentylacyjnym oraz kratką. Takie proste rozwiązanie zapewni stałą wymianę powietrza wewnątrz kurnika, pozwalając na eliminacje szkodliwych gazów na zewnątrz obiektu.
Podsumowując, okres zimowy to wyjątkowy czas, który może być dla drobiu niekorzystny i odbić się ich osłabieniem zdrowia oraz spadkiem nieśności. Dlatego odpowiednie przygotowanie kurnika dla drobiu na zimę jest bardzo istotne i zapewnia utrzymanie zdrowie i wysokiej produktywności ptaków. Zadaniem każdego hodowcy drobiu jest zapewnienie optymalnych warunków ptakom w miarę swoich możliwości. Odpowiednia temperatura w kurniku gwarantuje zachowanie optymalnej nieśności kur przez cały rok.