Produkt dodany do koszyka
Domowa inkubacja jaj – poradnik od A do Z
Domowa inkubacja jaj pozwala na zwiększenie ilości drobiu w przydomowej hodowli. Przeciętna kura jest w stanie odchować do 15 - 20 sztuk piskląt maksymalnie. Domowe inkubatory do wylęgu jaj są w stanie jednorazowo pomieścić do 120 jaj wielkości kurzych!
W warunkach domowych można inkubować różne gatunki ptaków tj. kury nioski, kaczki, gęsi, przepiórki, bażanty i inne. Przy posiadaniu odpowiedniej wiedzy oraz specjalnego sprzętu można uzyskać wysoki wynik inkubacji. Przydomowa hodowla drobiu pozwala na ekologiczny chów zwierząt, począwszy od samego lęgu ptaków. Taki proces hodowli pozwala na otrzymywanie 100 % ekologicznych jaj oraz mięsa drobiowego.
W każdym nagłówku znajdą Państwo odnośnik do rozwinięcia każdego z tematów.
Zbieranie i przechowywanie jaj do inkubacji
Można powiedzieć, że już zbieranie oraz magazynowanie jaj przeznaczonych do inkubacji to jej pierwszy z etapów. Jest równie ważny jak inne, ponieważ również warunki przechowywania i jego długość wpływają na skuteczność i prawidłowość inkubacji.
Wybór inkubatora do jaj
Inkubator to urządzenie zapewniające optymalne warunki do rozwoju i wylęgu piskląt z jaj. Wybór inkubatora to bardzo ważny punkt w przygotowaniu hodowcy do tego procesu. Przy wyborze odpowiedniego inkubatora warto zwrócić uwagę na kilka czynników:
- gatunek i rodzaj jaj, które będą inkubowane
- ilość inkubowanych jaj
- poziom zautomatyzowania urządzenia
- dostępny budżet
Proces inkubacji
Główny przebieg procesu inkubacji zaczyna się od momentu włożenia jaj do inkubatora, który należy odpowiednio przygotować wraz z jajami. Na prawidłowy proces inkubacji wpływa:
- odpowiednia temperatura
- utrzymanie odpowiedniej wilgotności w komorze lęgowej
- obracanie jaj
Temperatura i wilgotność - główne parametry inkubacji
Najważniejszymi zależnymi od których zależy sukces inkubacji to temperatura oraz wilgotność. W tym procesie mechaniczny inkubator zastępuje jajom kurę - musi utrzymać prawidłowe warunki. Zbyt niska lub wysoka temperatura spowoduje zahamowanie rozwoju zarodka, to samo w przypadku nieprawidłowej wilgotności.
Prześwietlanie jaj
Jaja należy prześwietlać przy pomocy owoskopu w terminie 7 - 10 dnia od włożenia ich do inkubatora. Jest wiele opinii na temat procesu prześwietlania inkubowanych jaj. W tym wątku wyjaśnimy dlaczego tak ważne jest sprawdzanie jaj za pomocą owoskopu oraz jak prawidłowo wykonać tę czynność w przypadku jaj różnej wielkości.
Proces klucia
Klucie to ostatni etap inkubacji, zaczyna się w 2 - 3 dniu przed książkowym zakończeniem inkubacji, w zależności od rodzaju gatunku jaj. Znajomość przebiegu tego procesu jest bardzo istotna w stosunku do końcowego rezultatu całej inkubacji.
Najczęstsze błędy w inkubacji jaj
W tej sekcji przedstawione są najczęściej popełniane błędy podczas przeprowadzania procesu inkubacji. Znając je - możemy ich uniknąć i przeprowadzić prawidłową inkubacją z wysokim wynikiem.
Komentarze