Sprzątanie kurnika to podstawowa czynność każdego hodowcy drobiu – jest to przygotowanie obiektu do nowego sezonu. Wiosna to czas porządków po sezonie zimowym nie tylko w domu ale również w obiektach dla zwierząt, czyli budynkach inwentarskich. Jednak po zimie oraz lecie należy przeprowadzić generalne sprzątanie kurnika połączone również z dezynfekcją kurnika oraz wapnowaniem. Po co sprzątać kurnik przydomowy? Ponieważ ptaki są narażone na wiele chorób, których nosicielami mogą być pasożyty oraz owady bytujące w kurniku. Szczególnie ważne jest przygotowanie i dezynfekcja kurnika przed zasiedleniem nowych ptaków w hodowli. Brudne ściany, sufit oraz inne wyposażenie kurnika przydomowego to również zaciemnienie jego wnętrza oraz niekorzystny wygląd pomieszczenia. Odchody na ścianach, grzędzie oraz gniazdach nie wyglądają zbyt efektownie. Takie miejsce to siedlisko ogromnej ilości czynników chorobotwórczych. Niestety bardzo często zdarza się, że hodowcy zapominają o czyszczeniu oraz dezynfekcji przydomowych kurników. Jest to ogromne zagrożenie dla całej hodowli! Odpowiednie warunki bytowe oraz komfort na pewno przełożą się na większą ilość zniesionych jaj.

Czyszczenie kurnika – od czego zacząć?

Przede wszystkim na początek należy wyprowadzić wszystkie ptaki z kurnika, aby nie przeszkadzały w sprzątaniu. Kury nioski mogą również zatruć się podczas dezynfekcji obiektu, dlatego lepiej aby na ten czas znajdowały się na zewnątrz lub w innych pomieszczeniu. Należy wynieść również wyposażenie kurnika przydomowego w miarę możliwości, czyli poidła, karmidła i inne. Sprzątanie kurnika należy rozpocząć od wywiezienia odchodów znajdujących się na podłodze. Jest to zazwyczaj mieszanka kurzych odchodów ze ściółką, którą jest słoma lub trociny. Obornik kurzy to nic innego jak naturalny nawóz, charakteryzujący się bogatym składem – zawiera dużo azotu, fosforu i potasu, dzięki czemu wspomaga wzrost roślin oraz użyźnia glebę. Suche i zaschnięte odchody najlepiej spryskać wodą i usunąć szpachelką, szczególne ważne są wszelkie zakamarki oraz krawędzie grzędy i gniazd. Grzęda dla kur to miejsce, pod którym znajduje się najwięcej nieczystości, ponieważ ptaki spędzają tam najwięcej czasu. Dlatego trzeba dokładnie wyczyścić i umyć podłogę pod grzędą. Można użyć myjki ciśnieniowej, która pozwoli usunąć nawet najbardziej zaschnięty brud i pozwoli dotrzeć w trudno dostępne miejsca. Jak często sprzątać kurnik? Generalne czyszczenie należy wykonać co najmniej dwa razy do roku. Raz w tygodniu powinno odbyć się małe sprzątanie kurnika, czyli wymiana ściółki, mycie poideł i karmideł.

brudny kurnik i kura

Karmniki i poidła dla kur – czyszczenie i dezynfekcja

Kurz oraz odchody kurze osiadają również na innym komponentach kurnikach tj. poidła oraz karmidła. Dlatego najlepiej aby były one wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia i dezynfekcji tj. tworzywo sztuczne lub metal. Niestety drewniane karmniki dla ptaków bardzo trudno dokładnie wyczyścić, ponieważ bród i pasożyty wnikają w drewno. Karmidła dla drobiu wraz z poidłami należy czyścić na zewnątrz kurnika. Najlepiej rozkręcić pojemnik tak aby móc wyczyścić również jego zbiornik. Jeśli zbiorniki stoją na podwyższeniu tj. kostka lub cegły – również należy je wyczyścić zanim ponownie postawimy je w kurniku. Korytka na pewno będą posiadały zaschnięte zabrudzenia po paszy, dlatego przyda się szczotka do ich szorowania. Po dokładnym umyciu poideł i karmideł pora na ich dezynfekcję. Do tego celu najlepiej sprawdzi się Virkon środek do dezynfekcji o szerokim spektrum działania. Poprawnie wyczyszczone i zdezynfekowane pojemniki można ponownie zasypać świeżą paszą oraz wodą i wstawić do kurnika. Jeśli na wybiegu dla ptaków też rozstawione są karmidła i poidła trzeba je również wyczyścić i zdezynfekować.

Brudne karmidło i poidło w kurniku

Czysty kurnik to zdrowe stado!

Czyszczenie kurnika to nie tylko wyrzucenie obornika i wymiana ściółki na nową. Należy zadbać również o umycie okien wraz z ramami, a także drzwi wejściowych z futryną. Drzwi do kurnika także muszą zostać wyczyszczone zarówno od wewnątrz jak i zewnątrz, aby żadne drobnoustroje nie przeszły do środka kurnika. Pamiętaj zadbać również o wybieg dla kur, który należy sprzątnąć – znajduje się na nim ściółka wyniesiona przez ptaki, pióra i inne nieczystości, które kury mogą wnosić z powrotem do kurnika. Czysty kurnik to nie tylko sprzątanie, ale również naprawa uszkodzeń lub wymiana elementów wyposażenia, które tego wymagają. Po porządkach podłogę w kurniku trzeba wyścielić nową ściółką. Jaka ściółka dla kur? Zazwyczaj jest słoma lub drobne trociny – specjalne do tego celu. W celu utrzymanie dłuższej świeżości ściółki – posyp ją preparatem do suchej dezynfekcji Sandezia. Preparat osusza ściółkę ograniczając rozwój drobnoustrojów, osuszając ich larwy i jaja. Co więcej Sandezia sucha dezynfekcja posiada przyjemny zapach, który zapewnia lepsze dotlenienie ptaków. Sucha dezynfekcja kurnika powinna być wykonywana co najmniej raz w tygodniu.

Wapnowanie kurnika – dlaczego warto wykonywać zabieg ?

Bielenie kurnika to zabieg polegający na naniesieniu na ściany, sufit oraz komponenty budynku inwentarskiego tj. kurniki, obory, chlewnie, stajnie i inne. Wapnowanie kurnika wiąże się z utrzymaniem czystości i higieny na wysokim poziomie, dzięki czemu hodowla jest zdrowa, a także wzrasta jej produktywność tj. jakość mięsa oraz większa ilość znoszonych jaj. Wapno do bielenia ścian posiada bardzo dobre właściwości przeciwbakteryjne. Już od lat wapno było stosowane do dezynfekcji pomieszczeń inwentarskich – to stary, sprawdzony sposób. Bielenie kurnika to wiele korzyści dla hodowli ptaków:

  • dezynfekcja kurnika wapnem – wapno posiada silne właściwości dezynfekujące, skutecznie likwidując pasożyty w kurniku oraz chorobotwórcze drobnoustroje. Jest to produkt naturalny,
  • uszczelnia wszelkie drobne niedoskonałości w ścianach, sufitach i innych elementach wyposażenia kurnika, tak aby owady i pasożyty nie miały miejsca do rozwoju. Dotyczy to również wyposażenia kurnika tj. grzędy i gniazda, szczególnie drewniane,
  • rozjaśnia pomieszczenie – biały kolor wapna rozświetla pomieszczenie, co korzystnie wpływa na dobrostan ptaków. Szczególnie ważne jest zimą, kiedy światła słonecznego jest mniej, białe ściany pozwolą naturalnie rozjaśnić pomieszczenie. Światło słoneczne odbija się od białych ścian – wpływa to na lepsze oświetlenie kurnika.
bielenie kurnika

Bielenie kurnika – kiedy i jak często ?

Białkowanie kurnika przeprowadzać najlepiej w okresie wiosny lub lata, ponieważ ciężko w okresie jesienno-zimowym wyprowadzić zwierzęta z obiektu na dłużej. W wielu przypadkach bielenie przeprowadza się przed zasiedleniem pomieszczenia przez nowe zwierzęta, aby nie miały kontaktu z drobnoustrojami. Jest to zabieg zależny od warunków pogodowych, chodzi głównie o temperaturę oraz wilgotność. Zbyt niska temperatura może powodować wolne wysychanie ścian. Dlatego zabieg ten zaleca przeprowadzać się w ciepłym miesiącach w roku, ponieważ ściany są mało wilgotne i wapno lepiej przywiera do powierzchni. Bielenie obory oraz innych budynków inwentarskich należy przeprowadzać co najmniej raz w roku, oczywiście nie zaszkodzi jeśli będzie częściej. Bielenie kurnika należy wykonywać po wcześniejszym dokładnym wyczyszczeniu kurnika i jego wyposażenia. Należy usunąć wszelkie zaschnięte zabrudzenia, pajęczyny i inne brudne zakamarki. W ten sposób uzyskamy wysoką skuteczność zabiegu – wapno dotrze w każde nawet trudno dostępne miejsce.

Jakie wapno do bielenia kurnika ?

Mleko wapienne w postaci roztworu to substancja, która jest szeroko stosowana podczas przeprowadzania procesu bielenia pomieszczeń inwentarskich. Wapnowanie kurnika można wykonywać również za pomocą wapna hydratyzowanego w formie proszku. Obydwa rodzaje wapna posiadają te same właściwości, różnią się sposobem otrzymywania:

  • Mleko wapienne – otrzymywane przez mokre gaszenie wapna, z dużą ilością wody. Posiada konsystencję rzadkiej śmietany. Substancja gotowa do stosowania, nie trzeba mieszać z wodą,
  • Wapno hydratyzowane – otrzymywane przez suche gaszenie wapna, przy zastosowaniu minimalnej ilości wody. Posiada postać proszku, przy zmieszaniu z wodą w stosunku 1:5 (wapno hydratyzowane : woda) uzyskujemy mleko wapienne. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na kolejność dodawania składników – wapno należy dodawać do wody, nie odwrotnie. Po dokładnym zmieszaniu roztwór jest gotowy do użytku. Nie można odstawiać roztworu na później, ponieważ najskuteczniejsze działanie dezynfekcyjne wapna uzyskuje się na świeżym roztworze.
bielenie sufitu w kurniku

Czym bielić kurnik?

Bielenie kurnika to proces, który wymaga użycia odpowiednich narzędzi do naniesienia roztworu wapna. Dobór urządzenia zależy od wielkości pomieszczenia inwentarskiego. Wapnowanie kurnika można wykonywać za pomocą różnych urządzeń i przyrządów:

  • Wałek lub pędzel – najtańsza i najprostsza metoda, wystarczy posiadać tylko wałek. Jest to niestety długa i pracochłonna praca, przy większych powierzchniach może zająć sporo czasu. To rozwiązanie typowo dla przydomowych kurników o niewielkich powierzchniach,
  • Opryskiwacz plecakowy – droższa opcja ale szybsza, opryskiwacz nanosi roztwór wapna na ściany w szybszym czasie niż ręczny wałek,
  • Bielarka do obory – agregat działający pod wysokim ciśnieniem i z pojemnikiem o pojemności ok. 100 litrów. Urządzenie przeznaczone do wapnowania większych pomieszczeń inwentarskich.

Bielenie kurnika wymaga również zachowania pewnej kolejności nanoszenia wapna. Zaczynamy od sufitu, a potem przechodzimy do wapnowania ścian, na końcu wyposażenie czyli gniazda dla kur i grzędy. Jeśli mamy do czynienia z dość silnymi zabrudzeniami wapnowanie kurnika należy wykonać ponownie – drugą warstwę. Hodowca powinien pamiętać również o odpowiednie bezpieczeństwo czyli ochronę oczów i dróg oddechowych. Wapno jest silnie żrące i może powodować poważne podrażnienia i powikłania. Dlatego należy wyposażyć się w maseczki oraz okulary ochronne, a także rękawice ochronne.