Produkt dodany do koszyka
Spis treści [ukryj]
Sprzątanie kurnika to podstawowa czynność każdego hodowcy drobiu – jest to przygotowanie obiektu do nowego sezonu. Wiosna to czas porządków po sezonie zimowym nie tylko w domu ale również w obiektach dla zwierząt, czyli budynkach inwentarskich. Jednak po zimie oraz lecie należy przeprowadzić generalne sprzątanie kurnika połączone również z dezynfekcją kurnika oraz wapnowaniem. Po co sprzątać kurnik przydomowy? Ponieważ ptaki są narażone na wiele chorób, których nosicielami mogą być pasożyty oraz owady bytujące w kurniku. Szczególnie ważne jest przygotowanie i dezynfekcja kurnika przed zasiedleniem nowych ptaków w hodowli. Brudne ściany, sufit oraz inne wyposażenie kurnika przydomowego to również zaciemnienie jego wnętrza oraz niekorzystny wygląd pomieszczenia. Odchody na ścianach, grzędzie oraz gniazdach nie wyglądają zbyt efektownie. Takie miejsce to siedlisko ogromnej ilości czynników chorobotwórczych. Niestety bardzo często zdarza się, że hodowcy zapominają o czyszczeniu oraz dezynfekcji przydomowych kurników. Jest to ogromne zagrożenie dla całej hodowli! Odpowiednie warunki bytowe oraz komfort na pewno przełożą się na większą ilość zniesionych jaj.
Spis treści [ukryj]
Przede wszystkim na początek należy wyprowadzić wszystkie ptaki z kurnika, aby nie przeszkadzały w sprzątaniu. Kury nioski mogą również zatruć się podczas dezynfekcji obiektu, dlatego lepiej aby na ten czas znajdowały się na zewnątrz lub w innych pomieszczeniu. Należy wynieść również wyposażenie kurnika przydomowego w miarę możliwości, czyli poidła, karmidła i inne. Sprzątanie kurnika należy rozpocząć od wywiezienia odchodów znajdujących się na podłodze. Jest to zazwyczaj mieszanka kurzych odchodów ze ściółką, którą jest słoma lub trociny. Obornik kurzy to nic innego jak naturalny nawóz, charakteryzujący się bogatym składem – zawiera dużo azotu, fosforu i potasu, dzięki czemu wspomaga wzrost roślin oraz użyźnia glebę. Suche i zaschnięte odchody najlepiej spryskać wodą i usunąć szpachelką, szczególne ważne są wszelkie zakamarki oraz krawędzie grzędy i gniazd. Grzęda dla kur to miejsce, pod którym znajduje się najwięcej nieczystości, ponieważ ptaki spędzają tam najwięcej czasu. Dlatego trzeba dokładnie wyczyścić i umyć podłogę pod grzędą. Można użyć myjki ciśnieniowej, która pozwoli usunąć nawet najbardziej zaschnięty brud i pozwoli dotrzeć w trudno dostępne miejsca. Jak często sprzątać kurnik? Generalne czyszczenie należy wykonać co najmniej dwa razy do roku. Raz w tygodniu powinno odbyć się małe sprzątanie kurnika, czyli wymiana ściółki, mycie poideł i karmideł.
Kurz oraz odchody kurze osiadają również na innym komponentach kurnikach tj. poidła oraz karmidła. Dlatego najlepiej aby były one wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia i dezynfekcji tj. tworzywo sztuczne lub metal. Niestety drewniane karmniki dla ptaków bardzo trudno dokładnie wyczyścić, ponieważ bród i pasożyty wnikają w drewno. Karmidła dla drobiu wraz z poidłami należy czyścić na zewnątrz kurnika. Najlepiej rozkręcić pojemnik tak aby móc wyczyścić również jego zbiornik. Jeśli zbiorniki stoją na podwyższeniu tj. kostka lub cegły – również należy je wyczyścić zanim ponownie postawimy je w kurniku. Korytka na pewno będą posiadały zaschnięte zabrudzenia po paszy, dlatego przyda się szczotka do ich szorowania. Po dokładnym umyciu poideł i karmideł pora na ich dezynfekcję. Do tego celu najlepiej sprawdzi się Virkon środek do dezynfekcji o szerokim spektrum działania. Poprawnie wyczyszczone i zdezynfekowane pojemniki można ponownie zasypać świeżą paszą oraz wodą i wstawić do kurnika. Jeśli na wybiegu dla ptaków też rozstawione są karmidła i poidła trzeba je również wyczyścić i zdezynfekować.
Czyszczenie kurnika to nie tylko wyrzucenie obornika i wymiana ściółki na nową. Należy zadbać również o umycie okien wraz z ramami, a także drzwi wejściowych z futryną. Drzwi do kurnika także muszą zostać wyczyszczone zarówno od wewnątrz jak i zewnątrz, aby żadne drobnoustroje nie przeszły do środka kurnika. Pamiętaj zadbać również o wybieg dla kur, który należy sprzątnąć – znajduje się na nim ściółka wyniesiona przez ptaki, pióra i inne nieczystości, które kury mogą wnosić z powrotem do kurnika. Czysty kurnik to nie tylko sprzątanie, ale również naprawa uszkodzeń lub wymiana elementów wyposażenia, które tego wymagają. Po porządkach podłogę w kurniku trzeba wyścielić nową ściółką. Jaka ściółka dla kur? Zazwyczaj jest słoma lub drobne trociny – specjalne do tego celu. W celu utrzymanie dłuższej świeżości ściółki – posyp ją preparatem do suchej dezynfekcji Sandezia. Preparat osusza ściółkę ograniczając rozwój drobnoustrojów, osuszając ich larwy i jaja. Co więcej Sandezia sucha dezynfekcja posiada przyjemny zapach, który zapewnia lepsze dotlenienie ptaków. Sucha dezynfekcja kurnika powinna być wykonywana co najmniej raz w tygodniu.
Bielenie kurnika to zabieg polegający na naniesieniu na ściany, sufit oraz komponenty budynku inwentarskiego tj. kurniki, obory, chlewnie, stajnie i inne. Wapnowanie kurnika wiąże się z utrzymaniem czystości i higieny na wysokim poziomie, dzięki czemu hodowla jest zdrowa, a także wzrasta jej produktywność tj. jakość mięsa oraz większa ilość znoszonych jaj. Wapno do bielenia ścian posiada bardzo dobre właściwości przeciwbakteryjne. Już od lat wapno było stosowane do dezynfekcji pomieszczeń inwentarskich – to stary, sprawdzony sposób. Bielenie kurnika to wiele korzyści dla hodowli ptaków:
Białkowanie kurnika przeprowadzać najlepiej w okresie wiosny lub lata, ponieważ ciężko w okresie jesienno-zimowym wyprowadzić zwierzęta z obiektu na dłużej. W wielu przypadkach bielenie przeprowadza się przed zasiedleniem pomieszczenia przez nowe zwierzęta, aby nie miały kontaktu z drobnoustrojami. Jest to zabieg zależny od warunków pogodowych, chodzi głównie o temperaturę oraz wilgotność. Zbyt niska temperatura może powodować wolne wysychanie ścian. Dlatego zabieg ten zaleca przeprowadzać się w ciepłym miesiącach w roku, ponieważ ściany są mało wilgotne i wapno lepiej przywiera do powierzchni. Bielenie obory oraz innych budynków inwentarskich należy przeprowadzać co najmniej raz w roku, oczywiście nie zaszkodzi jeśli będzie częściej. Bielenie kurnika należy wykonywać po wcześniejszym dokładnym wyczyszczeniu kurnika i jego wyposażenia. Należy usunąć wszelkie zaschnięte zabrudzenia, pajęczyny i inne brudne zakamarki. W ten sposób uzyskamy wysoką skuteczność zabiegu – wapno dotrze w każde nawet trudno dostępne miejsce.
Mleko wapienne w postaci roztworu to substancja, która jest szeroko stosowana podczas przeprowadzania procesu bielenia pomieszczeń inwentarskich. Wapnowanie kurnika można wykonywać również za pomocą wapna hydratyzowanego w formie proszku. Obydwa rodzaje wapna posiadają te same właściwości, różnią się sposobem otrzymywania:
Bielenie kurnika to proces, który wymaga użycia odpowiednich narzędzi do naniesienia roztworu wapna. Dobór urządzenia zależy od wielkości pomieszczenia inwentarskiego. Wapnowanie kurnika można wykonywać za pomocą różnych urządzeń i przyrządów:
Bielenie kurnika wymaga również zachowania pewnej kolejności nanoszenia wapna. Zaczynamy od sufitu, a potem przechodzimy do wapnowania ścian, na końcu wyposażenie czyli gniazda dla kur i grzędy. Jeśli mamy do czynienia z dość silnymi zabrudzeniami wapnowanie kurnika należy wykonać ponownie – drugą warstwę. Hodowca powinien pamiętać również o odpowiednie bezpieczeństwo czyli ochronę oczów i dróg oddechowych. Wapno jest silnie żrące i może powodować poważne podrażnienia i powikłania. Dlatego należy wyposażyć się w maseczki oraz okulary ochronne, a także rękawice ochronne.