Strzyżenie bydła to jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, zaraz obok mycia i czyszczenia. Najczęściej strzyże się okolice, które są najbardziej podatne na zabrudzenia, czyli uda, zad, podbrzusze oraz wymiona. Regularne strzyżenie umożliwia łatwą pielęgnację bydła oraz poprawia ich ogólny dobrostan. Strzyżenie bydła to również zabieg wykonywany przed wystawami, który jest obowiązkowym przygotowaniem zwierzęcia. Zastosowanie maszynki elektrycznej do strzyżenia bydła pozwoli na lekką, swobodną i ergonomiczną pracę. Maszynka do strzyżenia bydła jest wyposażona w specjalne noże wraz z możliwością ich wymiany.
Jak strzyc bydło?
Na wstępie należy sięgnąć po odpowiednią maszynkę do strzyżenia bydła. Ogólna zasada strzyżenia bydła to dokładnie strzyżenie części ciała tj. głowa, szyja, ogon, wymiona oraz nogi, bez zostawiania pasów i niedoskonałości. Strzyżenie najlepiej zacząć od ogona, tak aby zwierzę przyzwyczaiło się do dźwięku maszynki. Najtrudniej dostępnymi miejscami do strzyżenia jest mostek oraz łokcie, tutaj tniemy w miarę możliwości.
Jak przygotować bydło do wystawy?
Jeśli bydło bierze udział w wystawach – strzyżenie to nieodłączny element przygotowań. Najpierw należy kilkakrotnie umyć zwierzę, najlepiej za pomocą szamponu dla zwierząt, w celu usunięcia zabrudzeń oraz odtłuszczenia sierści. Odtłuszczona sierść umożliwia łatwe i szybkie strzyżenie bydła. Jak strzyc bydło? Na pewno trzeba zachować spokój, nie można wykonywać gwałtownych ruchów, które mogą wystraszyć zwierzę. Podczas wykonywania zabiegu strzyżenia najpierw należy zasygnalizować zwierzęciu, która część ciała będzie strzyżona – przykładając wyłączoną maszynkę do tego miejsca. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego dystansu, a w przypadku nerwowego zwierzęcia poprosić o pomoc drugą osobę lub po prostu zrobić przerwę w strzyżeniu.