Kurka Naturka dla niosek z pomidorem i lucerną to pasza, która łączy naturalne składniki, smakowitość i skuteczne wsparcie nieśności. Kurka Naturka Nioska to starannie zbilansowana kruszonka z dodatkiem pomidora i lucerny – składników cenionych w naturalnym żywieniu drobiu.
Kruszonka Kurka Naturka z pomidorem i lucerną – jakie cenne składniki posiada?
- Pomidory to źródło naturalnych przeciwutleniaczy (likopenu), wspierających odporność kur,
- Lucerna - dostarcza białka, witamin (A, K, C) i chlorofilu – poprawia ogólną kondycję i jakość jaj,
- Forma kruszonki ułatwia pobieranie paszy i minimalizuje straty,
- Pasza bez GMO i sztucznych dodatków – naturalne, pełnoporcjowe żywienie.
Susz z lucerny dla kur - jak wpływa na zdrowie i nieśność ptaków?
- Wysoka zawartość białka - lucerna zawiera nawet 16–22% białka, co wspomaga rozwój mięśni, regenerację tkanek i intensywną produkcję jaj,
- Bogactwo witamin - jest naturalnym źródłem witaminy A (beta-karoten) – ważnej dla odporności i jakości żółtek. Zawiera również witaminy K, C, D i z grupy B, które wspierają układ odpornościowy, krążenie i metabolizm,
- Zawartość chlorofilu i antyoksydantów - chlorofil działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i wspiera trawienie. Natomiast obecność antyoksydantów wpływa korzystnie na zdrowie ogólne i zmniejsza stres oksydacyjny u kur,
- Wspomaganie trawienia i mikroflory jelit - zawiera naturalny błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i poprawia przyswajanie składników odżywczych,
- Poprawa jakości jaj - lucerna przyczynia się do intensywniejszej barwy żółtka i lepszej jakości skorupki,
- Naturalna smakowitość – naturalne dodatki sprawiają, że pasza jest chętniej pobierana przez kury.
Dla jakiego drobiu przeznaczona jest kruszonka Kurka Natura?
Dla kur niosek od 18 tygodnia życia – idealna do codziennego podawania w małych i średnich hodowlach.
Składniki analityczne paszy dla kur z pomidorem i lucerną:
Białko surowe 16,02 %, Włókno surowe 2,27 %, Lizyna 0,76 %, Wapń 3,57 %, Sód 0,15 %, Oleje i tłuszcze surowe 3,60 %, Popiół surowy 12,22 %, Metionina 0,32 %, Fosfor (P) 0,48 %
Dodatki w paszy:
Witamina A – 7 000 j.m., Witamina D3 – 2 500 j.m., Witamina E – 10 j.m., Żelazo ( siarczan żelaza) – 45 mg/kg, Selen (selenin sodu) – 0,25 mg/kg, Miedź (siarczan miedzi) – 5 mg/kg, Mangan (tlenek manganu) – 62,5 mg/kg, Cynk (tlenek cynku) – 50 mg/kg, Jod (jodan wapnia) – 1,3 mg/kg